E-Ticarete Sitesi Kuracağım

E-Ticarete Sitesi Kuracağım

12-01-2018

     1-E-Ticaret sitesi kurmayımı planlıyorsunuz ?

Doğru bir karar vermişsiniz!. Çünkü 2010 yılında 361milyon internet kullanıcısı vardı. 2014 yılında ise bu oran %764 artış ile 3 milyar kullanıcıya çıktı. Günümüzde ise nerdeyse dünyanın yarısı internet kullanıyor. Ve bu kullanıcılar her ayın 1900 dakikasını internet başında geçiriyor. 2014 yılında internet üzerinden 24,7 milyar alışveriş yapıldı. Yani potansiyeli yüksek ve günden güne artan bir sektör e-ticaret. Ve bu sektörde yerinizi almak firmanızı ürünleriniz daha çok kullanıcıya ulaştırmak istiyorsanız evet gerçekten doğru bir karar vermişsiniz.

        2-E-Ticaret için ilk olarak ne yapmalıyım?

                 Dükkan Açıyorsunuz


Öncelikle e-ticaret üzerinden ürün satmayı asla hafife almayın. “Açalım bir site satarız herkes satıyor…” gibi cümleler kafanızdan silinsin. E-ticaret aslında fiziki bir dükkan açmak gibidir. Nasıl ki fiziki bir dükkan açmaya karar verdiğinizde onun için çaba sarf etmeniz gerekiyorsa e-ticaret içinde aynı durum geçerlidir.

                Hangi ürünleri satacaksınız?

İkinci olarak e-ticaret üzerinde hangi ürün grubunu satacaksınız? Satmayı planladığınız ürünler ile ilgili internette yerini çoktan almış firmaları araştırın. Çünkü onlar sizin başında olduğunuz yolda ilerlemişler. Onlardan örnek almak iyi bir fikir olabilir. Birilerini kopyalamak olarak algılamayın zaten öyle yaparsanız hiçbir şekilde o yolda ilerleyemezsiniz. Özgün fikirleriniz olsun.

              Ürün Fotoğraflarınız Hazır mı?

Sonrasında satacağınız ürünlerin fotoğraflarını temin edin. E-Ticaret te fotoğraf önemli. İnsanlara satmaya çalıştığınız ürünü bir rafınız olmadığı için ancak güzel , temiz ve ayrıntılı fotoğraf ile pazarlayabilirsiniz. Bir ürün için ayrıntıları gösteren birden çok fotoğrafınız olursa o kadar iyi aslında.

            Markanızı , alan adınızı belirleyin

Zaten hali hazırda bir markanız olabilir bununla yola devam edebilirsiniz. Yada sıfırdan bir oluşum içine girecekseniz markanızı belirleyin. Marka belirlerken akılda kalıcı mümkünse 11 karakterden kısa bir isim üstüne yoğunlaşın. Birden çok marka belirleyin ve eleyerek ilerleyin.

Belirlediğiniz markaların .com yada .net uzantılı alan adları boş mu kontrol edin. Yada her hangi biri dolu ise o alan isminin ne kadar aktif olduğuna bakın. Eğer aktif çalışan bir .com varsa .net ile devam etmeye çalışmak doğru bir yaklaşım olmayabilir. Belirlediğiniz markanın başka birileri tarafından marka tescili yapılmış mı araştırın. Ve kendi markanıza marka tescil işlemlerini başlatın. Bu yolda çok ilerlemiş markaların nerdeyse birebir taklidi bir isim belirlemeyin. Unutmayın taklitler aslını yaşatır. Bu şekilde bir yerlere gelme olasılığınız da çok zor.

Belirlediğiniz marka yaptığınız işi çağrıştırırsa çok da güzel olur. Bu şekilde alacağınız alan adı ilerleyen zamanlarda arama motorlarında çıkma olasılığınız yükseltir. 

                 Hangi yazılımı kullanacaksınız karar verin

Kullanacağınız e-ticaret altyapısını seçin ve firma ile görüşün. Özel yazılım yaptırmayı planlıyorsanız o yolda ilerleyin.

                 Ürünleri sitenize yükleyin

Bu kısım aslında en çok zamanınızı alacak kısım diyebiliriz. Ayrıntılı bir şekilde detay girerek ürünlerinizi sisteme yükleyin. Mobilya satıyorsanız genişlik uzunluk gibi değerlerini girebilirsiniz. Tekstil satıyorsanız kumaşını girebilirsiniz. Unutmayın insanlar fiziki olarak gözle görüp el ile dokunamayacakları için olabildiğince ayrıntı girmeye çalışın.

Ürünleri yüklerken arama motorlarını da baz alın. Ürünlere belirleyeceğiniz isimler yada oluşturacağınız title etiketleri önemli.

                Resmi yükümlülüklerinizi gözden geçirin.

Yeni yasa ile tüm e-ticaret sistemleri ETBİS sistemine kaydolma zorunluluğu getirildi. Bu gözünüzü korkutmasın. Aslında internette ki çöplüğü temizlemeye yönelik. Gün geçmiyor ki internet üzerinden alışveriş yapıp mağdur olan insanların hikayelerini duymadığımız. E-ticaret üzerinden satacağınız her ürünü faturalı göndermelisiniz.


  3-E-Ticaret sitesi açtık ne yapalım ?

Hayırlı olsun en başında da belirttiğimiz gibi çok doğru bir karar verdiniz. Siteyi açtınız ,ürünleri yüklediniz , zorunluluk şartları tamamlandı. Artık yapmanız gereken ilk olarak sabırlı olmak.

Bu gün açtık yarın neden sipariş gelmiyor diye umutsuzluğa kapılmayın. Bu bekleyiş bazen aylarca sürebilir. Organik aramalarda sitenizin bir yerlere gelmesi zaman işi. Bunun haricinde marka güvenilirliği için çaba sarf etmeniz gerekiyor. Bu bekleyiş sürecini hızlandırmak için bir reklam bütçesi ayırmanız gerekebilir.

Sosyal medya da kesinlikle var olun. İnsanların internet başında geçirdiği toplam zamanın 1/3 ünü sosyal medya hesapları üzerinde geçirdiklerini biliyor musunuz. Sosyal medyayı aktif kullanın. Siteniz üzerinde mümkünse bir canlı destek hizmeti verin. İletişim formuna mesaj yazmak yada sizi telefonla arayıp bilgi almak istemeyebilirler ancak canlı destek üzerinden anlık sorularına cevap bulabilmek insanları alışverişe teşvik edecektir. Siteye yazdığınız telefonlar sürekli ulaşılabilir olmalı.

Mutlu müşteriler edinin. Ürünleri sitede belirttiğiniz zamanda gönderin. Ve ssh çok önemli. Sizden alışveriş yapan ve bir sorunla karşılaşan müşteri sorunun ne kadar hızlı çözüldüğüne bakarak sizin hakkınızda konuşabilir. Ürün her yerden alınabilir ama soruna yaklaşımınız size daimi bir müşteri kazandırır. Daimi müşteri demek sizin organik aramalar da ki sıralamanızı yükseltir.

E-ticarete zaman ayırın ya da zaman ayırabilecek elemanlar edinin. Sabırlı ve istikrarlı olun. Böyle büyük bir potansiyel de sizde yerinizi alın.