Sanal Pos Nedir

Sanal Pos Nedir

12-01-2018

1.Sanal Pos Nedir ?

Kredi kartı ile alışveriş yapılan mağazalarda kasalarda bulunan POS cihazının, internet ortamında kullanılan çeşitlerine verilen isimdir. VPOS (Virtual Point Of Sale) ismi ile de bilinir. Bankaların sağlamış oldukları bu sistem ile müşteri kart bilgileri ilgili bankaya internet üzerinden ulaşır. Fiziki posun online halidir. E-Ticaret sistemlerinde , online ödeme sistemlerinde kullanılır.

2.Sanal Pos Nasıl ve Nerden Alınır ?

E-ticaret işletmelerinin sanal POS hizmetinden yararlanabilmeleri için ülkemizdeki bankalardan veya BDDK tarafından onaylı ödeme kuruluşlarından başvuruda bulunmaları gerekir. Bu Başvuru size en yakın şubeye giderek gerçekleştirilebilir.

Başvuru esnasında kimlik bilgileri , vergi levhası ,şirketler için ortaklık sözleşmesi ,imza sirküleri gibi bir takım evraklar talep edilmektedir.

Sanal pos için başvuru yapacaksınız e-ticaret sisteminizin hazır olması gerekmektedir. E-ticaret sisteminde bir takım zorunluluklar yerine getirilmiş olması gereklidir. SSL sertifikasının olması, Ürünlerin sitede yüklenmiş olması , mesafeli satış sözleşmesi , sipariş sözleşmesi gibi sayfaların sitenizde aktif ve çalışıyor olduğu kontrol edilir. Bu kontroller başvurduğunuz banka yada kurum tarafından kontrol edilir.

Banka ile aranızda ki ticari anlaşmaya göre sanal pos kart çekimlerinden kesilecek tutarlar vade farkları yada yıllık ücretleri değişkenlik göstermektedir.

3.Sanal Pos Güvenlimidir ?

E-ticaret sitelerine sanal POS entegrasyonu yapılabilmesi için bankaların zorunlu tuttuğu belli başlı güvenlik önlemleri vardır. Bunların denetimi olmadan bankalar sanal POS kullanımına izin vermez.

SSL sertifikası, e-ticaret sitesinden alışveriş yapacak müşterilerin kişisel ve kredi kartı bilgilerinin transfer sırasında kötü niyetli kişilerin eline geçmemesi için bilgilerin iletimi sırasında kullanılan, güçlü bir şifreleme sistemidir. Ayrınca ekstra güvenli olan 3D Secure sistemi de müşterinin banka hesabını bağlı GSM numarası üzerinden çalışan bir sisteme sahiptir. Bu sistem sayesinde işlem onayı müşteri tarafından verildiği için daha güvenli kabul edilir.

4.Sanal Pos Hizmeti sağlayan ödeme kuruluşları

Bankalar haricinde günümüzde sanal pos hizmeti veren bir çok aracı kuruluş bulunmaktadır. Bu kuruluşlardan alacağınız sanal pos diğer bankalardan aldığınızdan farklı olarak kendi sistemlerinde entegre birden çok banka kartına taksit yapabiliyor olmalarıdır. Örnek vermek gerekirse İş Bankasından sanal pos hizmeti aldığınızı varsayarsak e-ticaret siteniz üzerinde yalnızca Maximum Özellikli kartlara taksit yapabilmektesiniz. Diğer banka kartlarına da taksit yapmak istiyorsanız her banka ile ayrıca anlaşma yapmanız gerekmektedir. İyzico , Paratika gibi kurumlardan sanal pos hizmeti almayı planlarsanız ödeme kuruluşunun kendi bünyesinde ki anlaşma gereği piyasada kullanılan bir çok karta taksit yapma seçeneğiniz olmaktadır. Bu firmaların çalışma şekilleri , kart oranları ise yine kendi politikalarına bağlı olarak değişmektedir.