E-Ticaret başarısı nasıl olur?

E-Ticaret başarısı nasıl olur?

01-03-2018

E-Ticaretin “e” sini unutun

Eticaret deyince sanki her şey daha kolay geliyor kulağa. Ama öyle değil durum. Bildiğiniz ticaretten pek de bir farkı yok. Geleneksel ticaretin kuralları geçerlidir. Hatta daha fazlası gereklidir. Müşteri ile birebir iletişime girip, tezgahın üstüne bir sürü malı açamayacağınıza göre daha fazla emek sarfetmelisiniz.  Daha önce den ticaret le hiç ilişkiniz olmadıysa bulaşmayın eticarete.

 

Satacağınız ürünleri dikkatli seçin

Amazon.com kurucusu işe ilk başladığında sadece kitap satıyordu. Sebebi ise çok basit. Kitap raf ömrü olmayan , modası geçmeyen , bir resimden kapağına baktığınızda ne olduğunu anlayabileceğiniz ve kolay kargolanabilir  bir ürün grubudur.  Bu sebeple sizde satacağınız ürün grubunu iyi analiz edin. Eğer koltuk satıyorsanız bunun teslimi ile ilgili planlarınız hazır olsun. Yada giyim üzerine bir sistemse , modasının geçme ihtimaline karşın bir B planınız olsun.


Her zaman müşterinin yanında bir yerlerde olun

Her zaman ulaşılabilir olun. Eticaret siteniz üzerinde her zaman söylediğimiz gibi canlı desteğiniz olsun. İletişime yazdığınız telefon numaralarını  her zaman cevaplayan ve sitede ki ürünler hakkında detaylı bilgiye sahip bir temsilciniz olsun. Sosyal medyayı asla boş geçmeyin. Eticaret sisteminizin yayınlandığı sayfalarınız güncel olsun. Tüm ürünleri sosyal medya üzerinden paylaşmak istemeyebilirsiniz ancak son gönderi tarihi her zaman bugün olsun.


Satış sonrası destek vazgeçilmezidir bu işin

Siteyi kurdunuz ürünleri yüklediniz ve hatta satış da yaptınız. İşte asıl olay ondan sonra başlıyor. İnternet üzerinden alışveriş yapan insanların bir çoğu hala şüpheyle yaklaşmakta. Resimde gördüğüm ürün gelirmi , zamanında teslimat olurmu , istediğim gibi bir şey değilse karşımda muhatap bulurmuyum. İlk alışverişin maliyeti her zaman büyüktür. Ürünü zamanında gönderin. Yanıltıcı resimler yada açıklamalar eklemeyin gönderdikten sonra müşterinin sizi armasını beklemeyin. İmkan varsa teslim etmeden mesajla bildirin teslimden sonra kaldırıp telefonu arayın üründen memnun olup olmadığını sorun. Kendilerine ilgili davranan satıcı gördüklerinde bu sizden son alışverişi olmayacaktır. Ancak tüm bu durumların tersine bir durumda büyük ihtimal bir daha sitenize bile uğramayacak ve belki de sosyal medya üzerinde yada şikayet sitelerinde adınız geçen yerlere kötü yorum yapmaktan çekinmeyecek bir insan profili ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Ve maalesef bunun her türlü sorumlusu sizsiniz dikkat edin. Bu süreci doğru yönetmek sizin elinizde


Nakit akışı

Her şey doğru her şey güzel ancak ancak nakit akışını sağlayamazsanız hiçbir şeyin anlamı kalmayacaktır. Bu sebeple öncelikle eticarete girerken dayanma gücünüz olup olmadığını iyi analiz edin. Markalaşma sürecinde eticaretten birden getiri beklemeyin.  Alternatif bir planınız olsun.  Sattığınız ürüne göre her sektörün farklı dinamikleri olacaktır bunlara hazırlıklı olun. Durumu fırsata çevirmeyi ilke edinin.(tabi para kazanmak için her yol mübahdır lafına getirmeden durumu :))