E-Ticarette Müşteri ilişkileri

E-Ticarette Müşteri ilişkileri

07-02-2018

Büyük emekler verip kurduğunuz e-ticaret siteniz üzerinde önceliğiniz müşterilerinizin güvenini kazanmak üzerine olmalı. Bu size marka güvenilirliğini de kazandıracaktır. İnternet üzerinden satış yapabilmek için müşterinin size güvenmesi  ne kadar önemliyse bir o kadar da zordur aslında. Kategorilendirmek gerekirse;

Bu siteyi daha önce duymamıştım acaba güvenilir mi?

E-Ticarete yeni atılmışsanız  sitenizi ilk ziyaret eden her müşterinin aklına gelecek  cümledir bu. Ortalıkta dönen telefon alıp da kutudan salatalık çıkma vakalarını bilirsiniz. Artık bir tık ilerletenlerde yok değil. Aldığınız ürünün ağırlığına yaklaşık ağırlıkta bir şey gönderebiliyorlar. Bu tarz sitelerden olmadığınızı inandırmak maalesef size düşüyor.  Bunun için öncelikle sitenizin tasarımında karmaşadan kurtulun. Rastgele internetten indirdiğiniz görselleri slider da yada ürünlerde kullanmayın. Kendinize özgü tarzınız olsun. İletişim bilgileriniz eksiksiz ve doğru olsun. Mümkünse bir harita yerleştirin iletişim sayfanıza. İletişime yazdığınız telefon her zaman ulaşılabilir olsun. Canlı destek ekleyin ki aklına takılan soruları anında sorabilsin müşteri . çünkü iletişim formundan yazmayı zaman kaybı olarak yada orada mail adresi verdiklerinde gereksiz kampanya bilgileri geleceği korkusuyla anonim bir şekilde yazmayı daha çok tercih etmektedirler. Kullanıcı sizinle bir şekilde iletişime geçtiğinde artık o sizin potansiyel müşteriniz sayılabilir. Bu sebeple müşteriye cevap veren kişinin site hakkında ve sitede yüklü tüm ürünler hakkında bilgi sahibi olması önemli.

Dürüst olun

Müşteriye karşı her zaman ve her koşulda dürüst olun. Ürün ile ilgili ayrıntı varsa açıklamada muhakkak belirtin.  Ürün hakkında yanıltıcı olabilecek ibareler kullanmayın , yanlış ve eksik bilgi vermeyin , özelliklerini abartmayın. Empati kurun bu özellikleri okuyarak satın aldığım bir ürünü kargodan teslim aldığımda benim attığım ürün çıkarsa hayal kırıklığına uğrar mıyım diye düşünün.   Sitenizde Ürünün teslim zamanı , iade koşulları konusunda açıklayıcı bilgilere yer verin. Eğer bir ürün elinizde yoksa var diye satmayın. Bunun tedarik süreci konusunda da bilgilendirin. Eğer ki aynı gün kargo dediyseniz aynı gün kargoya verin. Ürünlerin tedarik ya da stok kontrolünü düzenli yapın ki elinizde olmayan ürünü bir müşteri satın aldığında iptal etmek zorunda kalmayın. Bilgilendirerek de olsa iptal edilen her satış size o müşteriyi ve beraberinden bir çok müşteriyi kaybettirecektir.   

Teslimat ve iade süreci

Daha öncede belirtmiştik ürünü açıklamasında belirttiğiniz süreçte gönderin.  Oldu ki iade edilmek istendi. İade şartlarında da bir sorun yok sorun çıkarmayın. Müşteriyle konuşurken sesinizin tonunu bile değiştirmeyin. Çünkü yıllardır e-ticarette olan büyük firmaların en büyük özelliği sorunsuz iadedir. İade sürecinde müşteri karşısında muhatap bulursa ve sorunsuz gerçekleştirirse , üründe anlattığınız açıklamaların haricinde bir durum yoksa emin olun bir sonraki alışverişi yine sizden olacaktır. Daimi müşteriler her zaman sorunsuz ve dürüst alışveriş , zamanında teslim sorunsuz iade deneyimi yaşayan müşterilerdir. Daimi müşterileri sevin J Google sıralamanızı da yükseltir.

Müşteri bilgileri saklama konusunda yaklaşımınız

Bir müşteri sizden bir kez alışveriş yapmışsa tahmin edersiniz ki bir çok bilgisine sahip olabilirsiniz. Müşterinin izni olmadıkça asla kişisel verilerini saklamayınız. İhtiyacınız olan kritik bilgileri anlık kullanın depolamayın. Kredi kartı bilgileri , kimlik numarası gibi bilgiler sizde durmasın. Mevcut verilerinizi saklamak adına en son teknolojiyi kullanın.  Herhangi bir kişisel veri kaybı sırasında hemen müşterilerinizi bilgilendirin ve gerekli güvenliği sağlamalarını isteyin. Müşteri ye olur olmadık kampanya ya da bilgilendirme mesajları atmamaya özen gösterin.  

 

Son olarak istikrarlı olun. Beklediğiniz geri dönüşü alamadıysanız eticaret dursun bir köşede deyip arada bir bakacağınız bir mecraa olarak kalmasına izin vermeyin. Ya kökten kapatın yada takip edin. Takip etmediğiniz ama satışa açık ürünler olan bir e-ticaret sitesi marka değerinizi düşürdüğü gibi arama motorları sıralamanızı da düşürecektir. Ve hatta alışveriş yapmış birilerini birkaç gün sonra farkederseniz  yasal olarak da sıkıntıya girebilirsiniz. Birde son kullanıcıların artık tüm şikayet platformların da , sosyal medya hesapları üzerinde sizin kontrolünüz dışında sizinle yaşadığı deneyimi  yazabileceğini unutmayın. Bu potansiyel müşterilerinizi kaybetmenize de sebep olabilir yeni müşteriler kazanmanıza da.